Pomidor i ketchup,
czyli na tropie likopenu
Pomidory są bardzo wartościowym źródłem składników odżywczych. Warto jednak po nie sięgać zwłaszcza w sezonie, a poza nim wybierać dobrej jakości przetwory, które czasem mogą być nawet bardziej wartościowe od świeżych pomidorów, co świetnie pokazuje przykład likopenu. Za sprawą obróbki termicznej koncentratu pomidorowego zawartość tego składnika w przetworach pomidorowych jest wyższa od jego zawartości w świeżych pomidorach. Jest to szczególnie ważne dla osób, które szukają produktów zawierających składniki charakteryzujące się właściwościami przeciwutleniającymi i dbających o cholesterol. Przykładem takiego produktu może być ketchup z wysoką zawartością pomidorów w składzie, w którym jednocześnie znajdziemy więcej likopenu niż w pomidorach, z których został wyprodukowany.
Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki bez pomidora. I słusznie! Bo pomidory, a szczególnie ich przetwory, to nie tylko smak, lecz także bogactwo wartości zdrowotnych i dietetycznych. A wszystko za sprawą nie tylko witamin i składników mineralnych, lecz przede wszystkim wspomnianego likopenu - substancji, która między innymi odpowiada za barwę czerwonych warzyw i owoców. Właśnie ze względu na ten składnik, przetwory pomidorowe są uznawane za bardziej wartościowe od samych pomidorów. Zastanawiasz się, jak to możliwe? Przecież obróbka termiczna często powoduje stratę witamin i wartości odżywczych. Czemu akurat z pomidorem ma być inaczej?
Wszystko za sprawą właściwości zawartego w nich likopenu. Obróbka termiczna sprawia, że z pomidorów uwalnia się ten cenny składnik, a takie przetwory jak koncentrat, ketchup czy sos pomidorowy nie tylko zawierają go więcej niż surowe pomidory, ale zawierają go w formie znacznie łatwiejszej do przyswojenia przez nasz przewód pokarmowy. Co to oznacza? Że korzystniejsze dla Twojego zdrowia jest jedzenie pomidorów w postaci przetworzonej. Co w takim razie zrobić, aby wyciągnąć z pomidorów to, co najlepsze?
Odpowiedź jest prosta. Szukając źródła wartościowego likopenu, warto zwrócić uwagę na przetwory, w których składzie znajduje się wysoka, powyżej 200g na 100g produktu, zawartość pomidorów dobrej jakości. Jak to zrobić? Czytać etykiety, np. ketchupów. Dobrej jakości ketchup rozpoznasz po zawartości pomidorów w składzie, tak jak Develey Ketchup Premium, który ma ich aż 232 g. Aby zrozumieć czemu odpowiedni wybór jest tak istotny, warto zagłębić się i poznać właściwości likopenu. Warto, bo jego właściwości są nieocenione.
O co cały ten krzyk, czyli co Ci da likopen? Likopen jest odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora w taki sam sposób, jak B-karoten odpowiada za pomarańczową barwę marchewki. Wszystkie karotenoidy charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym, czyli wspierającym naturalne mechanizmy obronne komórek. Jednak likopen, z powodu swojej budowy, jest 2-razy silniejszym przeciwutleniaczem niż B-karoten! W praktyce oznacza to, że likopen wykazuje działanie antymutagenne oraz antynowotworowe, a liczne badania wykazały, iż w szczególności zapobiega rozwojowi raka prostaty, żołądka, szyjki macicy, piersi, trzustki. Co więcej, uznaje się także, że likopen przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
Rola likopenu w naszym pożywieniu jest znacząca i nie sprowadza się wyłącznie do właściwości antyoksydacyjnych. Likopen wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, a co za tym idzie przyczynia się do obniżenia ryzyka występowania chorób układu krążenia. To oznacza, że naprawdę cenny i dobroczynny składnik możesz mieć zawsze w swojej lodówce!
To co z tą kanapką z pomidorem, skoro w pomidorowych przetworach likopenu jest więcej? Nie rezygnuj z jedzenia pysznych, świeżych pomidorów (zwłaszcza w sezonie). Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety np. więcej dobrej jakości ketchupu, który rozpoznasz po zawartości pomidorów w składzie. Jednym z tego typu produktów jest Ketchup Premium Develey, do którego produkcji wykorzystuje się aż 232g pomidorów na 100g ketchupu. Co więcej, z badania przeprowadzonego w maju 2018* roku wynika, że produkt ten charakteryzuje się zawartością likopenu wyższą aż o ponad 62% od średniej zawartości tego składnika w innych, najczęściej kupowanych w Polsce ketchupach.
Zawartość pomidorów
na 100g ketchupu
|
Ketchup 1
198g/100g
|
Ketchup 2
161g/100g
|
Ketchup 3
160g/100g
|
Ketchup 4
NIE PODANO
|
Ketchup 5
233g/100g
|
Ketchup 6
148g/100g
|
Ketchup 7
225g/100g
|
Develey
Premium classic
232g/100g
|
Likopen (mg/g)
|
0,170
|
0,140
|
0,130
|
0,060
|
0,170
|
0,120
|
0,190
|
0,220
|
Oznacza to, że do ketchupu Develey wykorzystano pomidory najwyższej jakości, dzięki czemu zawartość likopenu jest w nim zdecydowanie wyższa nawet od ketchupów, które posiadają podobną zawartość pomidorów w składzie. Jeżeli chcesz więc dostarczyć w swojej diecie więcej wartościowego likopenu, pamiętaj o tym, szczególnie w okresie poza sezonem, gdy brakuje świeżych pomidorów.
em. Prof. zw. dr hab. Krzysztof Krygier
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Wydział Nauk o Żywności
Katedra Technologii Żywności
Bibliografia:
Natalia Skiepko, Iwona Chwastowska-Siwiecka, Jacek Kondratowicz. Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 6 (103), 20 – 32
Agnieszka Belter, Małgorzata Giel-Pietraszuk, Stefan Oziewicz Piotr Chomczyński, Jan Barciszewski,* Likopen – występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie; Postępy Biochemii 57 (4) 2011
Ewelina Pachura, Paulina Pachura, Zygmunt Zdrojewicz, Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego. Postępy Fitoterapii 2016; 17(1): 44-48
Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów, Med Rodz 2015; 4(18): 186-188; Medycyna rodzinna 4/2015;