Tak – wartościowa sól Kłodawska
i cukier trzcinowy, zamiast białego
Tym, co wyróżnia musztardy Premium Develey od innych musztard dostępnych na rynku, jest najwyższa jakość użytych w procesie produkcji składników. Z pewnością można do nich zaliczyć nierafinowaną, Kłodawską naturalną sól kamienną, która - w porównaniu do soli kuchennej i morskiej - cechuje się znacznie większą czystością (97% czystego chlorku sodu). Wysoka czystość soli Kłodawskiej wynika z tego, że powstała ona głęboko pod ziemią wiele milionów lat temu, odizolowana jest od czynników zewnętrznych, zanieczyszczeń środowiska, a obecnie wydobywana w sposób naturalny tak, by nie utraciła swoich właściwości.
Ponadto charakteryzuje się ona wyższą zawartością składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i przemian metabolicznych w nim zachodzących. To bogactwo potasu, cynku, magnezu, a także wapnia - sól Kłodawska w 1 kg zawiera 12g tego pierwiastka, podczas gdy himalajska o ponad połowę mniej - 4-5 g. Sposób eksploatacji złoża, a także tradycyjna, głębinowa metoda wydobycia i produkcji soli Kłodawskiej koncentruje się na jak największym zminimalizowaniu ewentualnej utraty naturalnie występujących w złożu pierwiastków.
Sól Kłodawska nie zawiera metali ciężkich - cztery razy w roku jest poddawana obligatoryjnym badaniom na ich zawartość według niemieckiego systemu jakości, aby wejść na rynek niemiecki. Szczegółowe badania dają pewność, że zarówno szkodliwe metale ciężkie (wywierające najbardziej szkodliwy wpływ na organizm – jak np. ołów, rtęć), jak i pierwiastki radioaktywne nie są w niej obecne. Na rynku brak jest natomiast danych na temat zawartości metali ciężkich w soli kamiennej czy morskiej, co może oznaczać, że kryteria oceny jakości są znacznie mniej rygorystyczne.
Przewaga używanej, w musztardach Premium Develey, soli Kłodawskiej nad innymi rodzajami soli wynika także z braku dodatków przeciwzbrylających. Dodatki te nie są być może tak bardzo popularne, jak klasyczne konserwanty, jednak zdecydowanie warto wystrzegać się ich w soli. Jako substancję przeciwzbrylającą stosuje się żelazocyjanek potasu (E 536), który jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Warto unikać soli z tym dodatkiem – nawet, jeśli trochę się zbryli, to przynajmniej jest pewność, że nie ma polepszaczy i jest naturalna.
Musztardy Premium Develey zawierają (w przeciwieństwie do innych musztard) dodatek cukru trzcinowego nierafinowanego. To kolejny aspekt, któremu warto się przyjrzeć – na co dzień zwracamy uwagę na to, czym słodzimy, ale znacznie rzadziej patrzymy na to, czym posłodzone są produkty, które kupujemy. Czym (oprócz rośliny, z której powstaje) różni się nierafinowany cukier trzcinowy od białego, buraczanego? Przy produkcji nierafinowanego cukru trzcinowego nie występuje etap rafinacji (oczyszczania), dzięki czemu zostaje w nim brązowa melasa, która nadaje charakterystyczny smak, aromat, barwę – i co najważniejsze, jest źródłem wielu dobroczynnych pierwiastków. Nierafinowany cukier ma w sobie m.in. żelazo, miedź, mangan, wapń, magnez, potas, fosfor. Biały cukier natomiast podlega rafinacji, podczas której melasa zostaje w całości od niego oddzielona – a wraz z nią usunięte zostają wartościowe związki. Warto więc wybierać nierafinowany cukier trzcinowy zamiast białego – nie tylko do słodzenia, ale też w produktach używanych na co dzień.
Autor: Agnieszka Wałęka, redaktor naczelna serwisu CzytamyEtykiety.pl
Literatura:
1. Jarosz M., red. nauk.: Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻŻ; 2017
2.Gawęcki J., red. nauk.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN; 2012
3. https://www.sol-klodawa.com.pl/