Dobre tłuszcze nienasycone
we właściwych proporcjach
Z codziennej diety nie da się całkowicie wyeliminować tłuszczu. Warto wiedzieć jednak, że tłuszcz tłuszczowi nierówny, dlatego dobrze poznać go lepiej. Dzięki temu łatwiej będzie nam odróżnić tłuszcz o negatywnym wpływie na zdrowie od tłuszczu o dobroczynnych właściwościach oraz zadbać o to, żeby spożywać produkty o właściwie zbilansowanych proporcjach składników nienasyconych.
Tłuszcz w diecie stanowi podstawowy składnik energetyczny. Jest też niezbędny do produkcji różnych enzymów oraz hormonów. Dzięki niemu również przyswajają się witaminy A,D,E,K. Jednocześnie wysoki poziom spożywania tłuszczu o niewłaściwym składzie jest uznawany za jedną z głównych przyczyn występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, nowotwory jelita grubego i piersi, zaburzenia układu krążenia oraz osłabienie układu odpornościowego. Dlatego nie bez znaczenia jest zarówno ilość, jak i przede wszystkim jakość spożywanego tłuszczu, który potocznie bywa dzielony na tzw. „dobry” i „zły”. Chodzi tutaj o podział na tłuszcze nienasycone i nasycone.
Sprawa z tłuszczem nie jest prosta. Dlaczego? Niestety, nie ma żywności, która byłaby jedynie źródłem jednego rodzaju tłuszczu. Z tego powodu należy zwracać uwagę na proporcję zawartości kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych. Tłuszcze odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne należą do grupy nasyconych i przeważają głównie w produktach odzwierzęcych takich jak masło, tłuste mięso i nabiał oraz tak zwanym tłuszczu tropikalnym, szczególnie kokosowym.
Przewagę zdrowszych tłuszczy nienasyconych i szczególnie wielonienasyconych znaleźć można natomiast w rybach, wielu olejach roślinnych i orzechach. To one odpowiadają m.in. za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, regulację prawidłowej pracy układu krążenia, hamowaniu rozwoju cukrzycy typu 2. Za to dobroczynne działanie odpowiedzialne są przede wszystkim kwasy wielonienasycone z rodziny Omega – 3, których – w przeciwieństwie do kwasów grupy Omega – 6 spożywamy za mało, a że należą do niezbędnych dla zdrowia składników, które podobnie jak witaminy, musimy przyjmować je wraz z pożywieniem.
Bardzo dobry, uniwersalnym źródłem kwasów Omega 3 i 6 należy olej rzepakowy. Co wyróżnia ten produkt spośród innych źródeł tłuszczów wielonienasyconych? Idealna proporcja zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych i najniższa spośród wszystkich olejów zawartość niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych. Optymalny stosunek zawartości kwasów Omega 6 i Omega 3 wynosi 2:1 i właśnie takie proporcje występują w oleju rzepakowym. Dla porównania, stosunek tej zawartości w oliwie z oliwek wynosi 9:1, w oleju kokosowym 10:1, a w oleju słonecznikowym aż 136:1. Dlaczego jest to tak ważne?
Przewaga zawartości kwasu Omega-6 nad kwasem Omega-3 może skutkować trudnościami z wchłanianiem tego drugiego dobroczynnego składnika. Przez to, dieta zbyt bogata w kwas Omega-6 może nie tylko przyczynić się do mniejszego poziomu przyswajania Omega-3, lecz także do ryzyka rozwoju miażdżycy. Z tego powodu zaleca się częste spożywanie produktów bogatych w Omega-3, takich jak olej rzepakowy, którego uniwersalność powoduje, że znalazł on zastosowanie w wielu produktach spożywczych m.in. w sosach zimnych Develey.
Niezależnie od tego, jakie tłuszcze trafiają do naszego organizmu razem z dietą, należy pamiętać o tym, że każdy tłuszcz charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Jeżeli szukamy więc produktów, które w składzie zawierają źródła kwasów wielonienasyconych Omega-3 np. pod postacią oleju rzepakowego warto zwrócić uwagę na produkty, które charakteryzują się mniejszą liczbą kalorii w porównaniu do konkurencji tak, jak ma to miejsce w przypadku Sosu Czosnkowego Develey, który zawiera trzy razy mniej tłuszczu od głównej konkurencji na rynku sosów.
em. Prof. zw. dr hab. Krzysztof Krygier
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Wydział Nauk o Żywności
Katedra Technologii Żywności
Bibliografia: Achremowicz, Konrad, and Katarzyna Szary-Sworst. "Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3.44 (2005): 23-35.
KATARZYNA MARCINIAK-ŁUKASIAK ROLA I ZNACZENIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35
Hanna Stolińska Fiedorowicz, Olej rzepakowy jako dobre źródło kwasów Omega 3 w diecie roślinnej https://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-rzepakowy-jako-dobre-zrodlo-kwasow-omega-3-diecie-roslinnej/ 2018